A blogposztot a Baileys támogatta!
Nálatok is minden évben ugyanaz a kalács van az asztalon húsvétkor? Újítsatok be egy kicsit, és próbáljátok ki idén, a kalács egyik rokonát, a babkát.
Ezt a fantasztikusan puha, foszlós, csokis babkát a belecsempészett kávé és a Baileys tesz még különlegesebbé. A legjobb pedig benne, hogy akár előző este is begyúrhatjuk, így reggelre frissen sült finomság kerül az ünnepi asztalra. Annyira finom, hogy érdemes belőle akár rögtön dupla adagot csinálni.
Hozzávalók (1 db-hoz):
A tésztához:
- 350 g liszt
- 1 dl tej
- 7 g (1 csomag) instant élesztő
- 50 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás + 1 db sárgája (M-es)
- 70 g puha vaj + a kikenéshez
A töltelékhez:
- 100 g étcsoki
- 50 g vaj
- 2 tk instant espresso kávé
- 2 ek Baileys
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek porcukor
A sziruphoz:
- 3 ek víz
- 2 ek kristálycukor
- 1 tk instant espresso kávé
Elkészítés:
- A tésztához a langyos tejben elkeverjük az élesztőt valamint 1 teáskanál cukrot, majd hagyjuk felfutni (kb. 5 perc).
- A lisztet, sót, és a cukor többi részét egy tálban elkeverjük, a közepén egy bemélyedést formázunk, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Kissé elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, ismét keverünk rajta, majd jöhet hozzá a puha vaj. Az egészet alaposan addig gyúrjuk (kb. 10 percig), amíg szép ruganyos, homogén tésztát nem kapunk. (Ha túl ragacsos lenne, akkor adunk még hozzá egy pici lisztet.)
- A bucit egy kivajazott üvegtálba tesszük, lefóliázzuk, és minimum 3 órát, de inkább egy estét hűtőben pihentetjük.
- Ha a tészta megkelt, a vajat és az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd elkeverjük benne a kávét, a Baileys-t, a kakaóport, és a porcukrot.
- A tésztát kissé átgyúrjuk, és belisztezett nyújtódeszkán nagy téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel, majd hosszanti irányban feltekerjük, és hosszában félbevágjuk. A két fél tekercset összefonjuk, ügyelve, hogy a nyitott, töltelékes oldala mindig felfelé nézzen. A két végét betürjük, és óvatosan áthelyezzük egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyér formába. 30 percig huzatmentes, szobahőmérsékletű helyen kelni hagyjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz.
- A sziruphoz mindent egy gyorsforralóba teszünk, és addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Megkenjük vele a sütőből frissen kivett babkát.
Tippek, megjegyzések:
- Minden alapanyag legyen szobahőmérsékletű (beleértve a tojást is), így könnyebben össze tudjuk dolgozni a tésztát.
- Ha úgy vesszük észre, gyúrás közben, hogy túl ragacsos a tészta, akkor adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet.
- Amennyiben valaki nem szereti a kávé ízét, úgy az instant kávé el is hagyható a teljes receptből.
- Ha kicsit erősebb sütőnk van, és hamarabb megbarnulna a babka teteje, takarjuk le alufóliával, és úgy süssük tovább.