Nos, bármennyire is szeretem a zöldséges, tojásos kajákat, gourmet szendvicseket stb. legtöbször mégis valahogy édes reggelit kívánok... Talán azért van, mert, ilyenkor alapból olyan jól indul a nap :) Ha pedig édes reggeliről beszélünk, akkor tuti, hogy az első, ami eszembe jut az a zabkása. Amikor pedig valami nagyon édes, nagyon finomra, már-már édességre vágyok, akkor jön a csokis zabkása. Mutatok egy alap receptet hozzá, amit kedvetek szerint variálhattok.
- 50 g zab
- 250 ml tej vagy kókusztej, szójatej, víz stb.
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- toppingnak: 1/2 marék aprított étcsoki, bogyós gyümölcsök, kókusz chips, chia mag, sárkány gyümölcs, banán, mandula, méz/juharszirup/agave stb.
Elkészítés:
Egy nyeles lábasban keverjük össze a zabot, és a kakaóport, kezdjük el melegíteni, és öntsük fel a folyadékunk felével. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve, több részletben adjuk hozzá a maradék folyadékot. Amennyiben túl sűrűnek tűnik, adjunk hozzá még egy kicsit. Összesen kb. 5-10 percig főzzük, attól függően, hogy mennyire szeretnénk homogén zabkását kapni. Tálaljuk ki és rögtön, még melegen szórjuk meg a feldarabolt étcsokival, hogy szépen, kissé olvadjon meg. Amennyiben fagyasztott bogyós gyülölccsel dolgozunk, az legyen a második, hogy kicsit, az is megpuhuljon. Utána jöhet minden más finomság, végezetül pedig méz/juharszirup/agave kerül a tetejére, hogy még édesebbé tegye a napunkat :)