Breakfast Lover Lili

Breakfast Lover Lili

A tökéletes chia puding receptje

2016. március 31. - BreakfastLoverLili

A legtöbb kérdést a chia maggal kapcsolatban kapom. Mi az a chia mag? Hol lehet kapni? Nos, el kell áruljam, hogy az egyik kedvenc reggelim a chia puding, így arra gondoltam minden kérdésetekre válaszolok és megmutatom, hogyan is készül a tökéletes chia puding! Nézzük csak!

fullsizerender_7.jpg

Mi is az a chia mag?

Gyors ismeretterjesztés... A chia mag Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos. Már az azték kultúrában is jelen volt. Kétféle létezik: fehér és fekete. Egy igazi Superfood-ról beszélünk, nagyon egészséges!!! Szinte tökéletes tápanyagforrás, nagyon magas Omega3 zsírsav tartalommal rendelkezik, könnyen eltelíti a gyomrot és lassú felszívódású, ami tökéletessé teszi egy diétás étrend reggelijeként, na arról nem is beszélve, hogy milyen finom... NA DE! Ami igazán érdekessé és izgalmassá teszi a chia magot, az az állaga. Természetes állapotában egy ropogós magról beszélünk, de ha nedvességet kap, akkor jön a csoda, mert egy kis idő elteltével 12-szeresére képes megduzzadni és zselés, pudingos állaga lesz.fullsizerender_4.jpg

Hol lehet kapni?

A válaszom egyszerű. Szerencsére egyre több helyen! 
Mivel egyre trendibb, és egyre nagyobb a kereslet iránta, már minden hipermarket, szupermarket polcain megtalálható, de bioboltokban és piacon is beszerezhető. Személy szerint, én piacon a "magos pultból" szoktam kimérve venni.

A tökéletes chia puding receptje:

A chia pudingnak annyi variációja létezik, ahány ember. Én most egy alap receptet mutatok, és majd azt fogjuk később felturbózni :)

A tökéletes chia pudinghoz az 1:6 arányt kell betartanunk. Egy egység chia maghoz 6 egység nedvességet kell adnunk. Ez azt jelenti, hogy kb. 1-1,5 ek chia maghoz 1 dl folyadék kell.
Milyen folyadékot használjunk? Embere válogatja. Én leginkább sima 1,5%-os tejet, kókusztejet vagy mandulatejet szoktam használni, de ugyanígy működik szójatejjel, laktózmentessel vagy vízzel.
Ha kiválasztottuk a folyadékot, tegyük bele a megfelelő mennyiségű chia magot, nagyon alaposan keverjük össze és egy estére tegyük a hűtőbe, hogy elérjük a kívánt állagot.
fullsizerender_5.jpgHa este megtörtént a varázslat, és reggelre kész a pudingunk, akkor már csak az ízesítés van hátra. 
Amit belekerülhet: pl. méz, nyírfacukor, kókuszreszelék, fahéj, kakaópor, vanília stb.
Ami rákerülhet: igazából bármilyen gyümölcs - ebben az esetben nem feltétlen kell édesíteni magát a pudingot-, magvak, müzli stb.

fullsizerender_6.jpg

Ugye, nem is olyan bonyolult?! Igazából csak egy kicsit előre kell gondolkodni, este berakni a hűtőbe és reggelre már kész is van, az egészséges, tápláló és nagyon finom reggeli. Próbáljátok ki!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása