Az egész ott kezdődött, hogy csodás fügéket kaptam a boltban, és valami nagyon finomat szerettem volna sütni belőlük, de nem akartam túl macerás sütit. Ekkor jött az ötlet, hogy összedobok egy gyors galettet. Mondhatom nem nyúltam mellé, mert a végeredmény csodás lett.
Hozzávalók (kb. 3-4 főre):
- 130 g liszt
- 20 g darált mandula
- 1 ek. cukor
- 1 kis csipet só
- 60 g hideg vaj
- 3-4 ek. jéghideg víz
- 4 db nagyobb, érett füge (vagy 5-6 db pici)
- 3 ek. eperlekvár
Elkészítés:
1. A lisztet, a darált mandulát, a cukrot, és a sót összekeverjük.
2. Hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat, és elmorzsoljuk benne. Nem baj, ha maradnak kisebb vaj darabok, nem kell homogénnek lennie.
3. Mehet bele a jéghideg víz, és pár mozdulattal összegyúrjuk.
4. Fóliába csomagoljuk és hűtőben, 1 órát pihentetjük.
5. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. akkorára, mint egy nagyobb lapostányér, és áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
6. A pereme mentén kihagyva (5 cm) megkenjük a közepét lekvárral.
7. A lekvárra tesszük a karikákra vágott fügét, és ráhajtogatjuk a szélét a fügés részre. Az előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Akkor jó, amikor a tészta aranybarna, de vigyázzunk, hogy a füge ne égjen meg.